Reseförslag – tågresa

Centraleuropas metropoler

Reseförslag tågresa. Tågresa på egen hand genom vackra landskap till Berlin, Dresden, Prag och Wien.

De historiska metropolerna vid Spree, Elbe, Moldau och Donau är några av Europas mest sevärda städer med vacker arkitektur, berömda konstskatter, rikt musikliv och centraleuropeisk kafékultur. Upptäck dem i eget tempo med ett Interrailkort med 5 valfria resdagar under 15 dagar! Eftersom du själv väljer hur länge du ska stanna i varje stad beskriver vi här främst de fem valfria resdagarna.

Resdag 1 Hemorten – Köpenhamn – Berlin alt Malmö – Berlin

Året runt kan du resa med bekväma dagtåg Köpenhamn – Hamburg via Scandlines färjeled Rödby – Puttgarden. Från Hamburg finns täta förbindelser till Berlin. Servering finns på tågen och färjan. Under påsken, Kristi Himmelfärdshelgen och sommaren kör Snälltåget liggvagnar Malmö – Berlin med ankomst redan på morgonen till den tyska huvudstaden. Här ligger stationen i centrum nära Riksdagshuset och Brandenburger Tor. Läs mer om Berlin på www.visitberlin.de

Resdag 2 Berlin – Dresden – Prag

Med bekväma dagtåg som alla har bra restaurangvagnar går resan vidare söderut. Efter två timmar nås Dresden. Från Hauptbahnhof är det bara en kort promenad längs gågatan Prager Strasse till den omsorgsfullt rekonstruerade historiska stadskärnan med Frauenkirche, Semperoperan, slottet Zwinger och konstmuseerna vid Elbe. Se www.dresden.de (välj språk och Tourism alt. Tourismus)

Från Dresden är det en drygt två timmar mycket vacker resa längs Elbe och Moldau till Prag där Centralstationen – Praha hlavni nadrazi – ligger i centrum. Läs mer om Prag på www.prague.eu/en

Resdag 3 Prag – Wien

Direkttåg med bistrovagn går varannan timme från Praha hlavni nadrazi till Wien Hauptbahnhof. Resan som bitvis är mycket vacker tar fyra timmar. Från Wien Hauptbahnhof nås Stefansdomen i den historiska stadskärnan på fem minuter med tunnelbana linje U 1. Se mer på www.wien.info/en

Resdag 4 Utflykt från Wien

Med bekväma tåg kan en dagsutflykt göras till bland annat Alperna vid Semmering, den vackraste delen av Donau i Wachau med städerna Krems, Dürnstein och Melk samt till Sopron och Budapest.

Resdag 5 Wien – Hamburg – Köpenhamn – Hemorten

Avresa från Wien med nattåg till Hamburg i sitt-, ligg- eller sovvagn och vidare med bekvämt dagtåg till Köpenhamn. Servering finns i båda tågen och på färjan Puttgarden – Rödby.

Vid avresa i nattåg Malmö – Berlin och Wien – Hamburg räknas endast följande dag som resdag.

Resan kan även göras omvänt. Resdag 1-2: Hemorten – Köpenhamn – Wien, resdag 3: Wien – Prag, resdag 4: Prag – Dresden – Berlin, resdag 5: Berlin – Köpenhamn alt Berlin – Malmö – hemorten. Väljs Snälltåget är detta att föredra eftersom då även resan Malmö – hemorten ingår.

Vid resa i nattåg som Malmö – Berlin eller Wien – Hamburg räknas bara följande dag som resdag.

Kontakta oss för tågtider, platsbokning och Interrailkort! Välkommen!


Wien – Venedig

Tågresa på egen hand till två fantastiska städer.

Njut av vackra vyer under resorna över Alperna och upplev Wien och Venedig i eget tempo med ett Interrailkort med 5 valfria resdagar under 15 dagar. Eftersom du själv väljer hur länge du stannar i de båda städerna beskriver vi här främst de fem valfria resdagarna.

Resdag 1-2 Hemorten – Köpenhamn – Hamburg – Wien

Anslutningsresa med tåg till Köpenhamn och vidare till Hamburg med bekväma dagtåg. Du reser med tyska ICE direkt Köpenhamn H–Hamburg Hauptbahnhof via Scandlines färjeled Rödby–Puttgarden, t.ex. 11.37-16.22 med ICE 34 eller 15.37-20.21 med ICE 32. Sedan fortsätter du söderut 20.54 med det komfortabla österrikiska nattåget EN 491 som har sitt-, ligg- och sovvagnar. Servering finns på alla tåg och färjan Rödby–Puttgarden. EN 491 ankommer till Wien Hauptbahnhof 08.16. Härifrån nås Stefansdomen på fem minuter med tunnelbana linje U 1. Läs allmänt om Wien på www.wien.info/en och om stadens lokaltrafik med billiga dagskort på www.wienerlinien.at

Resdag 3 Wien – Venedig

Tågresan denna dag är en av de vackraste i Europa. Järnvägslinjen går över Semmeringpasset, längs Wörthersee och genom Dolomiterna. EC 31 med en bra österrikisk restaurangvagn avgår från Wien Hauptbahnhof 06.25 och du kan njuta av en god frukost under färden över Semmeringpasset. Tåget ankommer till Venezia Mestre på fastlandet 13.55 och Venezia Santa Lucia vid Canal Grande 14.05. Läs mer om Venedig på www.venice-tourism.com/en och om lokaltrafiken på www.actv.it/en.

Det är möjligt att denna dag se mer av regionen Friuli genom att 12.16 stiga av i Udine som har en mycket sevärd historisk stadskärna. Sedan kan man fortsätta till Venedig med regionaltåg – direkt eller en omväg med paus i Trieste som ännu präglas av habsburgepoken.

Resdag 4 Venedig – München

Ännu en vacker alpresa väntar. EC 86 med österrikisk restaurangvagn avgår från Venezia Santa Lucia 13.50 och Venezia Mestre 14.02 med ankomst till München Hauptbahnhof 20.21. Tågresan via Verona-Bolzano-Innsbruck är också en av de vackraste i Europa. Från München Hauptbahnhof nås enkelt på gågata Gamla Stan med Rådhuset och Viktualienmarkt. På Arnulfstrasse intill stationen ligger den stora Augustinerkeller som är en av stadens populäraste Biergarten.

Resdag 5 München – Hamburg – Köpenhamn – Hemorten

Du kan bo över och upptäcka München eller redan samma kväll resa vidare med nattåg. Endast nästa dag räknas som resdag så en resdag räcker från München till hemorten. Nattåg 40418 med bekväma ligg- och sovvagnar och 61418 med sittvagn avgår från München Hauptbahnhof 22.50. Efter byte på Hamburg Hauptbahnhof 08.36-09.28 till ICE 33 ankommer du 14.22 till Köpenhamn med goda anslutningar till hemorten. Servering finns på båda tågen och färjan Puttgarden-Rödby.

Kontakta oss för platsbokning och Interrailkort! Välkommen!


Alla vägar bär till Rom

Tågresa på egen hand längs Rhen och över Alperna till världsmetropolen Rom.

Alla vägar bär ju till Rom och bland de vackraste föreslår vi en färd längs Rhen och två dagresor över Alperna – ut via Schweiz och hem via Österrike. Du reser i eget tempo med ett Interrailkort med 5 valfria resdagar inom 15 dagar. Eftersom du själv väljer hur länge du ska stanna i varje stad beskriver vi här främst de fem valfria resdagarna.

Resdag 1 Hemorten – Köpenhamn – Hamburg

Anslutningsresa med tåg till Köpenhamn och vidare till Hamburg med bekväma dagtåg. Du reser med tyska ICE direkt Köpenhamn H-Hamburg Hauptbahnhof via Scandlines färjeled Rödby-Puttgarden, t.ex. 11.37-16.22 med ICE 34 eller 15.37-20.21 med ICE 32.

Hamburg är Tysklands port mot världshaven och den livliga hamnen ligger mitt i stan nära de historiska kvarteren i Speicherstadt där Miniaturwunderland med världens största modelltågsbana lockar alla tågentusiaster. Se www.hamburg-travel.com och www.miniatur-wunderland.de

Resdag 2 Hamburg – Basel

Tågresan Hamburg Hauptbahnhof–Basel SBB kan göras snabbt med ICE som avgår varannan timme. Ett bra alternativ är att åka via Rhendalen 06.46-15.35 med EC 9 som har en utmärkt schweizisk restaurangvagn. Resan tar då lite längre tid men bjuder på många vackra vyer. Tåget rullar över Rhen vid domen i Köln och följer sedan floden från Bonn till Bingen. Det är möjligt att mot tillägg byta tåg mot flodbåt på den vackraste sträckan och komma med ett senare tåg till Basel som har en vacker historisk stadskärna vid Rhen. Se www.k-d.com och www.basel.com/en

Resdag 3 Basel – Rom

Resa Basel SBB – Milano Centrale 06.31-10.37 med EC 51 som har en bra schweizisk restaurangvagn. Färden går via Schweiz huvudstad Bern, över Alperna och längs Lago Maggiore. Från Milano Centrale  nås Roma Termini med snabbtåg med bistro på drygt tre timmar, t.ex. 11.20-14.40 med ES 9525 som går vidare till Napoli Centrale med ankomst 16.02. Du kan göra en paus i Milano och ta ett senare tåg eller från Rom fortsätta söderut till den historiska staden Gaeta med fina sandstränder eller Neapel med Sorrentohalvön, Capri och Ischia. Se bland annat www.rome.info

Resdag 4 Rom – Bologna – München

Avresa från Napoli Centrale 07.30 och Roma Termini 08.50 med ES 9412 som har bistrovagn. Tåget ankommer 11.07 till det nedre planet på Bologna Centrale. Från det övre avgår 11.52 EC 84 till München via Verona-Bolzano-Innsbruck. Resan räknas till de vackraste i Europa och i den utmärkta österrikiska restaurangvagnen kan du njuta av vackra vyer och god mat och dryck till rimliga priser. Från München Hauptbahnhof nås enkelt på gågata Gamla Stan med Rådhuset och Viktualienmarkt. På Arnulfstrasse intill stationen ligger Augustinerkeller som är av stadens populäraste Biergarten.

Resdag 5 München – Hamburg – Köpenhamn – Hemorten

Du kan bo över i München eller redan samma kväll resa vidare med nattåg. Endast nästa dag räknas som resdag så en resdag räcker från München till hemstationen. Nattåg 40418 med ligg- och sovvagn och 61418 med sittvagn avgår från München Hauptbahnhof 22.50. Efter byte i Hamburg 08.36-09.28 till ICE 33 ankommer du 14.22 till Köpenhamn med goda anslutningar hem. Servering finns på båda tågen och färjan Puttgarden-Rödby.

Kontakta oss för tågtider, platsbokning och Interrailkort. Välkommen!


Öl OCH KULTUR

Tågresa på egen hand till Centraleuropas kulturskatter och ölstugornas skummande gemyt.

Upptäck kulturstäderna Berlin, Dresden, Prag, Plzen och München i eget tempo med ett Interrailkort med 5 valfria resdagar under 15 dagar. Eftersom du själv väljer hur länge du stannar i städerna beskriver vi här främst de fem valfria resdagarna.

Resdag 1 Hemorten – Köpenhamn – Berlin alt Malmö – Berlin

Året runt kan du resa med bekväma dagtåg Köpenhamn – Hamburg via Scandlines färjeled Rödby – Puttgarden. Från Hamburg finns täta förbindelser till Berlin. Servering finns på tågen och färjan. Under påsken, Kristi Himmelfärdshelgen och sommaren kör Snälltåget liggvagnar Malmö – Berlin med ankomst redan på morgonen till den tyska huvudstaden. Här ligger stationen Hauptbahnhof i centrum nära Riksdagshuset och Brandenburger Tor. Läs mer om Berlin på www.visitberlin.com Upplev en genuin Biergarten redan hundra meter från stationen vid floden Spree eller i Tiergarten. Du når alla lätt med lokaltrafiken, se www.bvg.de  Med Interrailkortet åker du under resdagarna fritt på S-Bahn och regionaltåg, bland annat till Potsdam med vackra slott och parker och god Rex Pils.

Resdag 2 Berlin – Dresden – Prag

Med bekväma dagtåg som alla har bra restaurangvagnar går resan vidare söderut. Efter två timmar nås Dresden. Från Hauptbahnhof är det bara en kort promenad längs gågatan Prager Strasse till den omsorgsfullt rekonstruerade historiska stadskärnan med Frauenkirche, Semperoperan, slottet Zwinger och konstmuseerna vid Elbe. I Dresden dricks främst den lokala pilsnern Radeberger.

Från Dresden är det en drygt två timmar mycket vacker resa längs Elbe och Moldau till Prag. Restaurangvagnen har ett rikt sortiment av god tjeckisk öl. Centralstationen – Praha hlavni nadrazi – ligger centralt nära Vencelsplatsen. Läs mer om Prag på www.prague.eu/en och om lokaltrafiken på www.dpp.cz/en  En bra guide till stadens många ölstugor är www.praguebeergarden.com

Resdag 3 Prag – Plzen – München

Avresa från Praha hlavni nadrazi 09.12 med EC 354 som har bistrovagn. Efter en vacker resa nås 10.48 Plzen som 2015 var europeisk kulturhuvudstad. Den väl bevarade medeltida stadskärnan och det stora bryggeriet som kan besökas dagligen ligger nära stationen. Resan går sedan vidare till München Hauptbahnhof 15.00-19.15 med Ex 352 som tyvärr inte har servering. Det avhjälps enkelt efter ankomsten på den stora Augustinerkeller nära Hauptbahnhof. Se www.augustinerkeller.de  Besök på Hofbräuhaus och bryggeriet Paulaner bör också ingå. Se www.hofbraeuhaus.de och www.paulaner.de På sommaren kan du njuta av en svalkande öl i den stora Engelska parken. Upplev också stadens kulturella attraktioner med bland annat konstmuseerna Pinakoteken och Deutsches Museum, världens största tekniska museum. Till slut: Nästa oktoberfest är 17.09-03.10 2016.  

Resdag 4 München – Hamburg – Köpenhamn – Hemorten

Avresa från München 22.50 i ligg- och sovvagn i nattåg 40418 eller i sittvagn i nattåg 61418. Efter byte i Hamburg 08.36-09.28 till ICE 33 ankommer du 14.22 till Köpenhamn med goda anslutningar hem. Servering finns i båda tågen och på färjan Puttgarden-Rödby.

I nattåget räknas bara följande dag som resdag. Resdag 5 kan därför användas till en utflykt eller till anslutning från hemorten till Malmö om du reser Malmö-Berlin i liggvagn med Snälltåget.

Kontakta oss för tågtider, platsbokning och Interrailkort. Välkommen!

Reseförslag - tågresa
Reseförslag - tågresa
Reseförslag - tågresa
Reseförslag - tågresa
Reseförslag - tågresa
Reseförslag - tågresa