Hamburg

Den anrika hansestaden Hamburg är Tysklands port mot världen. Här finns ännu en levande hamn mitt i stan. Upptäck den på en båttur och följ kajerna från Landungsbrücken till 1800-talsmagasinen i Speicherstadt och nya Hafen City med den blivande Elbefilharmonin.

I Speicherstadt lockar världens största modelltågsbana – Miniaturwunderland – tågentusiaster i alla åldrar och i närheten finns också ett av Europas främsta marina museer.

Upplev också det gröna Hamburg under en vandring i den stora parken Planten un Blomen, längs Alster och i Blankenese vid Elbes mynning.

Läs mer om Hamburg många sevärdheter på www.hamburg-travel.com/attractions

Tågresor till Hamburg

Från Köpenhamn till Hamburg reser du direkt på mindre än fem timmar med bekväma tyska ICE-tåg via Scandlines färjeled Rödby – Puttgarden och hansestaden Lübeck. Med rabatten ”Sightseeing” kostar resan bara från 349:- Är du på väg vidare, t.ex. med Interrail, är ett besök i Hamburg en bra början eller avslutning på resan.

Stadens största station – Hauptbahnhof – ligger i centrum nära det stora konstmuseet, affärsgatan Mönckenbergstrasse och sjön Alster. Om du bara gör ett kort uppehåll finns många bagageboxar i stationens västra del. Härifrån nås alla delar av staden snabbt och enkelt med S-Bahn och U-Bahn. Interrailkortet ger fri resa på S-Bahn. Läs mer om lokaltrafiken på www.hvv.de

Berlin

Berlin är nu åter en världsmetropol. Muren är sedan länge borta och två städer som har levt i påtvingad separation har smält samman igen.

Med tåget rullar du in i stadens hjärta. Från Hauptbahnhof är det bara en kort promenad till Riksdagshuset och Brandenburger Tor. Härifrån kan du följa Unter den Linden österut mot stadens historiska centrum med operan, domen, Nikolaiviertel och Alexanderplatz.

Söderut ligger futuristiska Potsdamer Platz och västerut den stora parken Tiergarten. Vandra genom den mot varuhuset KadeWe, Zoo och Kurfürstendamm. Du kan också besöka Egyptiska museet eller ta en båttur på Wannsee till Potsdam med 1700-talsslott, vackra parker och unika stadsmiljöer.

Läs mer om Berlins attraktioner på www.visitberlin.de

Tågresor till Berlin

Från Köpenhamn finns dagligen flera förbindelser till Berlin med ett enkelt byte i Hamburg.
Under påsken, Kristi Himmelfärdshelgen och sommaren kör Snälltåget liggvagnståg från Malmö via Stena Lines färjeled Trelleborg – Sassnitz. Pris från 399:-

Berlin är inte bara ett spännande resmål utan också ett bra etappmål vid resor österut mot Polen och söderut mot Prag, Bratislava, Budapest, Wien och München. Om du bara gör ett kort uppehåll här finns på Hauptbahnhof många bagageboxar, caféer och affärer. Med S-Bahn, U-Bahn och spårvagn nås lätt stadens alla delar. Interrailkortet gäller på S-Bahn. Läs mer om lokaltrafiken på www.bvg.de

München

Bayerns huvudstad vid foten av Alperna lockar med kultur och gemyt.
Från München Hauptbahnhof är det bara tio minuters promenad längs gågata till stadens bilfria historiska stadskärna med Marienplatz och Viktualienmarkt. Sedan är det dags att besöka anrika Hofbräuhaus eller som omväxling Augustinerkeller på Arnulfstrasse intill stationen. Se www.hofbraeuhaus.de och www.augustinerkeller.de

Under vår, sommar och tidig höst är den stora Engelska parken en skön oas. På en ö i floden Isar ligger Deutsches Museum – världens största tekniska och naturvetenskapliga museum. Andra attraktioner är barockslottet Nymphenburg med vacker park, Olympiastadion och BMW-museet. Från München nås snabbt med tåg Alperna i Garmisch – Partenkirchen, Innsbruck och Salzburg.

Läs mer om München på www.muenchen.de/int/en/tourism.html

Tågresor till München

Året runt finns flera bra förbindelser från Köpenhamn till München med ett enkelt byte i Hamburg. Du kan under påsken, Kristi Himmelfärdshelgen och sommaren även ta Snälltåget till Berlin och sedan fortsätta till München med bekvämt dagtåg.

Kontakta oss för tider och lägsta pris!

München är ett bra etappmål på vägen till bl.a. Österrike och Italien. På stationen är det gott om både bagageboxar och restauranger. Många attraktioner besöks enklast till fots men du kan härifrån med S-Bahn och U-Bahn snabbt nå stadens alla delar. Se www.mvv-muenchen.de

Prag

Prag är en av Europas vackraste städer. Här blandas harmoniskt välbevarade medeltidsmiljöer med praktfulla jugendhus från förra sekelskiftet då staden var en av metropolerna i Habsburgimperiet.

När du stiger av tåget på Centralstationen – Praha hlavni nadrazi – är du mitt i centrum nära Vencelsplatsen och Gamla Stan. Efter några minuters promenad kommer du till Kruttornet och Obechni dum (Medborgarhuset) med ett stort kafé med centraleuropeisk atmosfär.
Följ sedan Celetna (Kungavägen) till Gamla stadens torg och fortsätt över den medeltida Karlsbron till Moldaus västra strand. Här finns vackra barockhus, slottet med fantastisk vy över staden och den mäktiga Vituskatedralen.

God tjeckisk öl kan du njuta av under en båttur på Moldau eller på någon av de många genuina ölstugorna.
Runt Prag finns många lockande utflyktsmål, t.ex. Melnik där Elbe och Moldau flyter samman nedanför det vackra slottet i renässansstil och grönskande vinberg.

Läs mer om Prag på www.prague.eu/en

Tågresor till Prag

Du kan året runt resa till Prag med dagtåg från Köpenhamn och ett enkelt byte i Hamburg.
Under påsken, Kristi Himmelfärdshelgen och sommaren kör Snälltåget liggvagnar Malmö – Berlin och vidare med bekvämt dagtåg på 4 ½ timme till Prag. Tågen har bra restaurangvagnar och resan längs Elbe och Moldau är mycket vacker.

Kontakta oss för tider och lägsta pris!

Prags bilfria stadskärna upptäcks bäst till fots men från Centralstationen – Praha hlavni nadrazi – nås alla delar av staden enkelt med metro och spårvagn. Se www.dpp.cz/en/

Om du bara gör ett kortare uppehåll i Prag finns på Centralstationen Praha hlavni nadrazi både boxar och en förvaring där bagaget kan lämnas in mot kvitto.

Wien

Wien var länge medelpunkten i ett världsimperium som sträckte sig från Ukraina till Amerika. Praktfulla byggnader som Hofburg, Belvedere och Schönbrunn påminner om hur storslagen den kejserliga makten var. Wien är också musikens huvudstad och en av Europas konstmetropoler. Upptäck det historiska och moderna Wien och känn stämningen på några av de legendariska caféerna där tiden tycks stå still.

Från Hauptbahnhof nås på fem minuter med tunnelbanan linje U 1 Stefansdomen mitt i Wiens historiska stadskärna. Strosa på gågatorna och upplev stämningen. Njut av de rika kulturskatterna och några av Europas mest berömda caféer där diplomen från förr intygar att ägaren faktiskt var ”Kunglig och kejserlig hovsockerbagare”

Upplev också Pratern med sitt jättelika pariserhjul och en ”Heurigenabend” i Grinzing eller Nussdorf där stämningen är hög på caféer och restauranger.

Få städer har så omväxlande omgivningar som Wien. I väster är Donaudalen som vackrast i Wachau med kulturstäderna Krems, Dürnstein och Melk. I söder reser sig Alperna i Semmering och i sydost är den ungerska medeltidsstaden Sopron ett lockande utflyktsmål.

Läs mer om Wien på www.wien.info/en

TÅGRESOR TILL WIEN

Wien nås snabbt både via Berlin – Prag och Hamburg – Passau. Kontakta oss för tider och lägsta pris. Med ett Interrailkort med 5 valfria resdagar inom 15 dagar kan alla städerna enkelt upptäckas. Dessutom kan om så önskas en del av resan göras med flodbåt på Donau.

Wien Hauptbahnhof har många förvaringsboxar och restauranger. Här kan du enkelt stanna till på väg mot andra delar av Österrike, Ungern, Kroatien, Slovenien och Italien. Med tunnelbana och spårvagn nås snabbt och enkelt alla delar av staden. Se www.wienerlinien.at

Alpernas pärlor

Att resa i Alperna med tåg är en fantastisk upplevelse! Njut av vyerna medan du äter och dricker något gott i restaurangvagnen. Bättre kan man helt enkelt inte resa!

TÅGRESOR TILL ALPERNA

Med tåget kommer du bekvämt och miljövänligt till skidåkning och alpvandring i Österrike, Slovenien, Italien, Schweiz och Frankrike men även till sevärda städer som Salzburg, Innsbruck och Bolzano.

I Alperna finns inte bara berg utan även några av Europas vackraste sjöar – Lago di Garda, Como och Maggiore i Italien samt Vierwaldstättersjön och Genèvesjön i Schweiz. Med Interrail nås bekvämt alla och i Schweiz får du även 50% rabatt på båtresan. Betr. italienska sjöarna se www.navigazionelaghi.it , Vierwaldstättersjön www.lakelucerne.ch och Genèvesjön www.cgn.ch.

Även på de vanliga järnvägarna får du storslagna naturupplevelser. Här reser du fritt med Interrail men i några av de berömda turisttågen i Schweiz krävs tillägg. På en av de vackraste linjerna – Golden Pass från Zweisimmen till Montreux – räcker det dock med en platsbiljett. Se www.goldenpass.ch

Kontakta oss för bästa förbindelser och priser!

Italien

TÅGRESOR TILL ITALIEN

Efter resan genom Tyskland och en vacker färd över alppassen öppnar sig oändliga möjligheter.

Med Interrail får du inte bara en variationsrik resa hit. Du kan också uppleva allt Italien erbjuder utan stress och dessutom miljövänligt. Glöm bilköer och flygplatstransfer! När det bekväma tåget stannar på stationen Santa Lucia i Venedig är du tjugo meter från Canal Grande. I Florens ligger stationen Santa Maria Novella intill kyrkan med samma namn några minuters promenad från den historiska stadskärnan där renässansen ännu känns levande.

Bland alla fantastiska resmål från Alperna till Sicilien kan vi här bara ge några exempel:

I Sydtyrolens huvudstad Bolzano ligger den medeltida stadskärnan bara några minuters promenad från stationen med en serviceinriktad bagageförvaring som även hyr ut cyklar och erbjuder guidning. Alperna omger staden och en kvart efter att du stigit av tåget kan du njuta av bergsluft och fina vyer. Se www.bolzano.it/en och www.basecampdolomites.com

Från Bolzano går resan söderut genom ett vackert alplandskap till Romeo och Julias stad Verona med balkongen och arenan med opera under varma sommarkvällar. Se www.tourism.verona.it/en

En timmes tågresa österut ligger en av världens mest sevärda städer. Ett urval av allt Venedig kan erbjuda presenteras bland annat på www.venice-tourism.com/en

En timmes tågresa söderut ligger Bologna med en välbevarad medeltida stadskärna där ett av världens första universitet grundades. Se www.bolognawelcome.com/en

Härifrån går ett spår mot sydost och Adriakusten med mil efter mil av fina sandstränder. Bland alla lockande mål här vill vi särskilt nämna Rossinis födelsestad Pesaro med bra stränder och anor från romartiden. I bergen västerut ligger medeltidsstaden Urbino. Se www.turismo.pesarourbino.it/en

Reser vi i stället söderut är vi snart i Florens. Här föddes renässansen och du känns ännu närvarande under vandringen från stationen till Uffizierna och domen. Se www.visitflorence.com

Alla vägar bär ju till Rom och när tåget rullar in på Stazione Termini väntar en värld av möjligheter. Colosseum, Forum Romanum, Spanska trappan och Piazza Navone ligger på promenadavstånd från stationen. Den stora parken Villa Borghese bjuder på svalka under varma sommardagar, ett sevärt konstmuseum och ett lika sevärt museum om den etruskiska kulturen. På andra sidan Tibern ligger Vatikanen med Peterskyrkan. Se bland annat www.rome.info

En direkt tågresa Verona-Rom tar mindre än tre timmar men det är ju vägen som är mödan värd.

Söder om Rom öppnar sig nya möjligheter. Besök Gaeta med fina sandstränder på en udde i Medelhavet, ta båten från grannstaden Formia till Ponzaöarna, upptäck Neapel, Sorrento, Capri, Ischia och Amalfikusten, Kalabrien, Apulien och Sicilien. Tåget tar dig dit snabbt och bekvämt!

Res sedan norrut längs Italiens västkust med Pisa, Cinque Terre och Genova. Från Milano nås Basel på fyra timmar med bekväma snabbtåg och sedan kan du resa vidare med natt- eller dagtåg. Har du inte så brått rekommenderar vi en paus i Stresa vid Lago Maggiore och i Schweiz vackra huvudstad Bern.

En resa till Italien görs bäst med Interrail. Vi hjälper dig inte bara med Interrailkortet utan även med att hitta de bästa förbindelserna och boka plats. Välkommen att kontakta oss!

Benelux

Upplev några av Europas mest sevärda städer under en innehållsrik resa i tid och rum!

TÅGRESOR TILL BELGIEN, HOLLAND OCH LUXEMBURG

Med bekväma dagtåg går resan via Köpenhamn till Hamburg och vidare till Köln. Stationen ligger vid Rhen intill domen som ingår i UNESCO:s världsarv. Se www.cologne-tourism.com

Med bekväma snabbtåg nås Bryssel på två timmar men har du inte så brått föreslår vi en resa tvåtusen år bakåt till romartiden som du möter i Koblenz och Trier på färden längs Rhen och Mosel till Luxemburg. Se www.koblenz.de (välj engelsk flagga), www.trier-info.de/english och www.visitluxembourg.com. Den historiska stadskärnan i Luxembourg ingår i UNESCO:s världsarv. Njut av omväxlande arkitektur och besök sevärda museer med inriktning på konst och historia.

Från Luxemburg är det en vacker tågresa genom Ardennerna till Brysssel. Här präglas stadsbilden främst av praktfulla hus från blomstringstiden vid 1800-talets slut. De blandas med byggnader från den första guldåldern på 1400-talet, t.ex. rådhuset vid Grande Place, och moderna EU-palats. Bryssels många attraktioner presenteras bland annat på www.visitbrussels.be

Med bekvämt Intercitytåg nås sedan på en timme Brugge där Gamla Stan också ingår i UNESCO:s världsarv. Hansestaden Brugge var ett av Europas främsta centrum för textilhandel och köpmännens praktfulla palats fylldes med konst som nu tillsammans med moderna verk kan beundras på stadens museer. Vi rekommenderar sedan en utflykt med tåg två mil västerut till havet i Oostende med fina sandstränder, musslor och gott öl. Se www.visitbruges.com och www.visitoostende.be/en

Från Brugge går på 1 ½ timme Intercitytåg direkt till Antwerpen. Här kan vi upptäcka den historiska stadskärnan med vackra renässanshus under en vandring genom seklerna till den epok på 1400- och 1500-talet då Antwerpen var en av Europas främsta städer både ekonomiskt och kulturellt. Stadens utveckling belyses i det mångsidiga museet MAS. Här finns också flera sevärda konstmuseer. Önskas omväxling till museerna kan man njuta av vackra parker och sjöluft under en båttur på Schelde. Antwerpens sevärdheter presenteras bland annat på www.visitantwerpen.be

Med Intercitytåg nås sedan snabbt Nederländernas huvudstad Haag med en välbevarad historisk stadskärna. Från stationen går spårvagn via Madourodam där Holland presenteras i miniatyr till badorten Scheveningen med en fin sandstrand. Se www.the-hague.info/tourist

Efter 50 minuters resa med Intercitytåg som går mycket tätt är det dags att upptäcka Amsterdam. Börja på klassiskt sätt med en båttur på stadens kanaler och se centrum med slott och kyrkor. Bland stadens många museer rekommenderas Rijksmuseum, van Goghs museum och Anne Franks hus. Som omväxling till de typiska holländska rätterna föreslås en rijsstafel på en indonesisk restaurang. Se bland annat www.amsterdam.info

Resan går sedan hemåt igen med dagtåg via Hamburg och Köpenhamn.

För resor inom Benelux rekommenderas främst Intercitytåg som går tätt och kan användas utan platsbokning. På sträckorna Köpenhamn – Köln och Amsterdam – Köpenhamn bör plats bokas. Kontakta oss för bokning av dem och Interrailkort som är det bästa sättet att upptäcka Benelux.

Frankrike

Med tåget kan du enkelt och bekvämt uppleva ett av Europas mest mångsidiga länder – från Atlanten till Medelhavet och från Ardennerna till Pyrenéerna.

TÅGRESOR TILL FRANKRIKE

Paris nås komfortabelt med snabbtåg från Tyskland, Belgien och Schweiz. Vandra längs kajerna vid Seine, blicka ut över staden från Sacré Coeur, upplev stämningen på caféerna, konstskatterna och den kejserliga prakten i Versailles. Möjligheterna är oändliga. Se bland annat www.parisinfo.com

Disneyland är målet för många barnfamiljer. Två minuters promenad från entrén ligger stationen Marne-la-Vallée-Chessy med förortståg (RER linje A) från bland annat Paris Gare de Lyon och snabbtåg från Bryssel. Se www.disneylandparis.com

En bra startpunkt för Frankrikeresan är Strasbourg – EU-metropol och huvudstad i regionen Alsace. Den historiska stadskärnan med domen ingår i UNESCO:s världsarv. Se www.otsstrasbourg.fr/en/

Med snabbtåget TGV går resan vidare till den tvåtusenåriga staden Lyon, vackert belägen där floderna Saone och Rhone förenas. Se bland annat www.en.lyon-france.com

Tåget susar vidare genom Rhonedalen till kyrkstaden Avignon och barockstaden Aix en Provence där Cézanne verkade. Se www.avignon-tourisme.com och www.aixenprovencetourism.com/en

Så rullar du in på stationen Saint Charles i Marseille som var Europas kulturhuvudstad 2013. Besök de sevärda museerna och strosa i kvarteren runt den Gamla hamnen. Njut sedan av vyn över staden och Medelhavet från katedralen Notre Dame de la Garde och ta båten till If och framförallt de bilfria Frioulöarna med fina vandringsvägar och skön havsluft. Se www.marseille-tourisme.com/en/

Från Marseille kan du resa vidare österut längs Rivieran till Cannes, Nice, Monaco och Menton eller mot sydväst till Nimes, Montpellier, Carcassonne och det vackra kustlandskapet Cote Vermeille nära den spanska gränsen. Se www.cotedazur-tourisme.com och www.destinationsuddefrance.com

Följ sedan Pyrenéerna västerut förbi Toulouse, Lourdes och Pau till Biarritz och Saint-Jean-de-Luz med fina sandstränder vid Atlanten. Härifrån går resan norrut igen mot 1700-talsstaden Bordeaux där stadskärnan ingår i UNESCO:s världsarv. Se bland annat www.aquitaine-bordeaux.fr

Vår ”Tour de France” fortsätter norrut längs Atlanten till den historiska hamnstaden La Rochelle och vidare mot Bretagne med fina sandstränder, medeltidsstäderna Dinan och Saint-Malo samt klostret Mont Saint-Michel. Se www.larochelle-tourisme.com och www.tourismebretagne.com

Vi avslutar resan i Normandie med invasionsstränderna samt de historiska städerna Bayeux, Caen och Rouen. Se www.normandie-tourisme.fr

Allt detta och mer därtill kan enkelt upptäckas med de snabba och bekväma franska TGV-tågen som t.ex. kör från till Marseille från Paris på tre timmar och från Basel och Bryssel på fem timmar. Kontakta oss för tider, bokning av platser och Interrailkort som nästan alltid är bäst till Frankrike.

FOTBOLLS-EM 2016

Sverige möter 13 juni 18.00 Irland i Paris, 17 juni 15.00 Italien i Toulouse och 22 juni 21.00 Belgien i Nice. Med Interrail kan du göra hela resan Sverige-Paris-Toulouse-Nice-Sverige till ett oslagbart pris. Vi rekommenderar Interrailkort med 5 resdagar inom 15 dagar eller 7 resdagar inom 1 månad. Är du optimist föreslås kortet med 10 resdagar inom 1 månad!

Spanien och Portugal

Upptäck i eget tempo den mångsidiga iberiska halvön från Atlanten till Medelhavet! Du formar själv din reseupplevelse. Våra förslag visar bara något av allt sevärt som enkelt kan upptäckas med tåg.

TÅGRESOR TILL SPANIEN OCH PORTUGAL

Från de franska badorterna Biarritz och St. Jean de Luz är det bara några mils resa med regionaltåg till baskiska San Sebastian (Donostia) som många anser vara en av världens allra vackraste städer. San Sebastian ligger i en bukt omgiven av höga berg. Arkitekturen i den väl bevarade stadskärnan präglas ännu av blomstringstiden runt förra sekelskiftet. Här kan du njuta av Atlantens vågor vid fina sandstränder mitt i staden och av pintxos som är baskiska tapas. Se www.sansebastianturismo.com

Från San Sebastian kan du ta tåget direkt till bland annat Pamplona, Barcelona, Madrid, Salamanca, Leon och Santiago de Compostela. Kontakta oss för tider och platsbokning! Enligt detta förslag åker du dock med det bekväma nattåget ”Sud Express” direkt från San Sebastian till Lissabon.

Portugals fantastiska huvudstad ligger vackert vid floden Tejo nära dess utlopp i Atlanten. Upptäck en av Europas mest sevärda metropoler och gör utflykter med tåg till Estoril och Cascais med fina sandstränder och medeltidsstaden Sintra som ingår i UNESCO:s världsarv. Se www.visitlisboa.com

Med snabbtåg nås på några timmar Faro i Algarve, universitetsstaden Coimbra och Porto vid floden Duoro. Se www.algarvetouristguide.com, www.turismodecoimbra.pt och www.visitporto.travel

Från Lissabon går sedan resan med nattåget ”Lusitania” till Madrid. Stadens medelpunkt är det livliga torget Puerta del Sol. Upplev stämningen här eller i den gamla stadsdelen La Latina och välj mellan tre av Europas främsta konstmuseer – Thyssen-Bornemisza, Prado och Centro de Arte Reine Sofia. Från de två senare det bara några hundra meter till Atochastationen. Se www.madridtourist.info

Med snabbtåg nås på några timmar Andalusien. Besök de historiska städerna Cordoba, Sevilla och Granada, njut av en sherry på torget i Jerez de la Frontera och bada vid fina sandstränder i de tvåtusenåriga städerna Cadiz och Malaga. Se www.andalucia.org/en

Nära Madrid nås historiska städer som Avila, Segovia och Toledo snabbt och enkelt med tåg.

Från Madrid går snabbtåg på några timmar direkt till Barcelona men vi föreslår att du reser dit via Valencia där minnena från romartiden blandas med futuristisk arkitektur. Se www.visitvalencia.com

Efter några timmars bekväm färd längs kusten stiger du av i Barcelona. Upplev medeltidsatmosfären i Barri Gotic, Gaudis ofullbordade mästerverk Sagrada Familia, folklivet vid Ramblas och utsikten från berget Montjuic med linbana till hamnen. Se www.barcelonaturisme.com

Från Barcelona kan du ta snabbtåg till Marseille, Lyon och Paris. Har du inte så bråttom kan du åka regionaltåg till den franska gränsstaden Cerbère och vidare till den mycket sevärda kuststaden Collioure som lockade konstnärer som Chagall, Matisse och Picasso. Se www.collioure.com/en

Med Interrail får du inte bara en returbiljett till Spanien eller Portugal utan också en upptäcktsresa på hela den iberiska halvön. Vi hjälper dig med Interrailkort, tågtider och platsbiljetter. Välkommen!